مجموعه ها :
تفسیر موضوعی قرآنفقه قرآنی
آفریدگار و آفریده
ولایت و حکومت
اندیشه و تمدن
اسلام و ادیان الهی
احکام و معرفت اعمال
اخلاق اسلامی در قرآن
عنوان ها :
هم پای با خلق الله به سوی بیت اللهمعرفت حج
نماز پرواز به آسمان معرفت الله
خمس و زکات و سهم سادات
وصیّت و ارث
حج، عبادتِ حرکت
تقیٌه در اسلام
بلوغ
حکمت روزه
احکام و معرفت اعمال | ۱۳۹۳/۳/۲۳ ۱۶:۳۰:۰۰ |
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ بقره - 183
هان اي كساني كه ايمان آورديد! روزه بر شما نوشته شده است، همان گونه كه بر كساني پيش از شما نيز نوشته شده بود. شايد پرهيزگاري كنيد.
به طور مختصر روزه در تأمين تندرستى انسان و بر سلامتى روحى او، و ايجاد رأفت و مهربانى به حل مشكلات تنگدستان، و اطلاع از اوضاع و احساس فقر و ناچيزى كه در قيامت سراغ انسان مىآيد، و ممارست در بازدارى نفس از محرمات، و رويارويى با شيطانهاى درونى و برونى، نقش زيربنايى دارد، و اين حكمتها همگى در روزه موجود است. اينجا «صيام» واجب شده است، نه «صوم»، صوم خوددارى و خود نگهدارى روزهدار است، اما صيام نگهبانى طرفينى است، كه روزهدار روزه را، و روزه روزهدار رانگه مىدارد. تا" لعلكم تتقون": شايد پرهيز كنيد، كه روزه را انجام دهيد و محرمات را ترك كنيد، در اين صورت روزه كه خود ترك بعضى حلالهاست تقواى قوىترى را حتماً در شما ايجاد مىكند و روزه نه تنها ترك عمل جنسى و خوردن و آشاميدن است، بلكه بايد چشم و گوش و زبان انسان در همه ابعاد زندگى فردى و اجتماعى روزهدار باشد گرچه اين دومين تنها براى كمال تقواى روزهدار است و تركش روزه را باطل نمىكند.
والسلام علی عباد الله الصالحین
برداشتی از رساله توضیح المسائل نوین
صاحب الفرقان آیت الله صادقی تهرانی
هم پای با خلق الله به سوی بیت الله
احکام و معرفت اعمال | ۱۳۹۳/۳/۲۳ ۱۶:۳۰:۰۰ |حچ حرکتی است همپای با خلقالله به سوی بیتالله و بیتالناس: خانۀ خدا و مردم، به حکم خدا، برای خدا و به مصلحت مردم، نمونهای است از تمامی حرکات شایسته به سوی خدا که زندگیساز است و مردم پرداز. مناسک حج گرایشی است پیگیر با نیت و تصمیم به سوی معنی و عمل، و گزارشی است از همۀ اسلام.
معرفت حج
احکام و معرفت اعمال | ۱۳۹۳/۳/۲۳ ۱۶:۳۰:۰۰ |تو ای که هیچ نبودی و اکنون هم هیچی، آنچه به دروغ به خود بستهای رها کن، ای هیچ، از بودنِ خیالیِ دروغین بگریز، و به هست و هستی بیکران در آویز. تو که خدایت به فطرت و فکرتِ خدا خواهی و خدا راهی و خداشناسی آفرید، این تو! پول شدهای، شکم و شهوت گشتهای، تو – ی دیگر شدهای، از تو –ی انسان و توی انسان پوک و تهی گشتهای، که هر معنای بیمعنای غیرانسانی و دروغین را به خود بستهای، تو با این غُلهای گران و بستگیهای بیکران نتوانی راه خدائی را پیش گیری.
نماز پرواز به آسمان معرفت الله
احکام و معرفت اعمال | ۱۳۹۳/۳/۲۳ ۱۶:۳۰:۰۰ |بايد بدانى او خالق كل هستى و هستى بخش همۀ هستىها و كمالات هستىها است، عطاكننده و بخشايندۀ همۀ شايدها و بايدهاست، و اين «تو» در برابر «او» اكنون بهسپاس و عرض نياز برخاستهاى، كه او هرگز بهتو و عبادت تو هيچگونه نيازى نداشته و ندارد، و اين تويى كه سراپا نيازى و تنها بايد بهدرگاه او عرض سپاس و نياز كنى، و او از ناسپاسى و نافرمانى تو هرگز زيانى نمىبيند، بلكه اين تويى كه با ناسپاسيت غرق در ژرفاى پستى و ناچيزى وامانده و بيچاره مىشوى.
خمس و زکات و سهم سادات
احکام و معرفت اعمال | ۱۳۹۳/۳/۲۳ ۱۶:۳۰:۰۰ |خمس و زكات، هر دو از مالياتهاى مستقيماند، كه خمس برحسب يك آيه و زكات نيز برمبناى حدود سى آيه به تمامى درآمدها تعلّق دارد. و چنانكه سيّد بودن درگرفتن خمس شرط نيست، سيّد نبودن هم در زكات مدخليّتى ندارد.و اصولًا سيادتْ در حقِّ مالى هرگز دخالتى ندارد، بلكه بهشرط دارا بودنِ مقامِ معنوى، اين برترى موجود است، زيرا «إنَّ أكْرَمَكُمْ عِنْدَاللَّهِ أتقاكُم»
وصیّت و ارث
احکام و معرفت اعمال | ۱۳۹۳/۳/۲۳ ۱۶:۳۰:۰۰ |وصيت كه به معنىِ سفارشِ مالى براى بعد از مرگتان مىباشد، خود دنبالهاى است از وظايف اقتصادى در زندگى شما نسبت به كسانى كه نفقهخوار شمايند و يا بالاخره بايد به آنها كمك كنيد.اصولًا «وصيت» و سفارش مالى، بر صاحبان مال احياناً واجب است كه «كُتِبَ عَلَيْكُمْ اذا حَضَرَ احَدَكُمُالْمَوْتُ إنْ تَرَكَ خَيْراًالْوَصِيَّةُ لِلْوالِدَيْنِ وَالْأقْرَبينَ بِالْمَعرُوفِ حَقّاً عَلَىالْمُتَّقينَ»